Turkista on lähtöisin herkullinen munakoisovuoka, joka tunnetaan nimellä Pyörtynyt Imaami. Pappi kun menetti tajun herkullista ruokaa maistettuaan. Näitä tajun kankaalle vieviä ruokia on kyllä muitakin, ja tässä tutustumme täytettyihin paprikoihin ( tai kesäkurpitsaan tai iki- ihanaan munakoisoon), joiden syöminen on aiheuttanut voimakasta liikutusta ja ahmimista ihan pesunkestävissä lohjalaisissa.
.JPG)
.JPG)
Jauhelihakastike tehdään joko lampaan tai naudan jauhelihasta. Kelta-, puna- ja valkosipuli pienitään ja pehmitetään öljyssä yhdessä pieneksi pilkotun inkiväärinjuurenpalan kanssa ja paistellaan jauhelihan kanssa. Mausteeksi vähän curryä, mustapippuria jauhettuna, vähän sitruunahappoa ja ties mitä itämaisia mausteita ja tietty suolaa. Sekaan kaadetaan tuo maaginen yhdistelmä , pieni purkki tomaattipyreetä ja tavallinen eli isompi purkki tomaattimurskaa. Paprikan sisällä oleva vaalea osa, josta siemenet poistetaan, voidaan pilkkoa sekaan! Samoin tehdään munakoisojen ja kesäkurpitsan sisuksille, palasiksi vaan ja sekaan. Nämä haudutetaan kypsäksi. Kuten huomaamme, tästä tulee suuri määrä ruokaa, jolla ruokkii helposti isonkin pöydällisen.
.JPG)
Sitten vaan täytetään paprikan puolikkaita! Kesäkurpitsa- ja munakoisoveneet koverretaan ja täytettä lusikoidaan päälle. Nämä eivät kaipaa mitään juustoraasteita tai muita lisukkeita, kunhan uunipannu on täynnä, jotteivat kaadu. Paistetaan uunissa kunnes ovat kypsän ja pehmeän näköisiä, 40 min arviolta. Hitaammin paistettuna ovat tietysti parempia.
Näillä on saatu pyörtymään lohjalaisten lisäksi varkautelaisia, joten aika vaikuttava ruoka on kyseessä : )
Lisäkkeeksi kaipaamme hieman raikasta salaattia. Jotain taianomaista on seuraavassa yhdistelmässä, jonka juju on sumac- jauhe. Luin jostain, että se on nyt trendikästä- sumakkipensaan marjoja kuivattuna ja jauhettuna, ja tätä ihanuutta voi ripotella minkä vaan paistetun, grillatun lihan tai kalan päälle, mutta myös salaatille sen maku tekee ihmeitä.
.JPG)
Tavalliset ainekset, joista tärkein on punasipuli. Valmiin salaatin päälle ripotellaan sumacia. ( kuvassa oikealla isolla lautasella. Sitä käytetään siis vain vähän......Kastikkeeksi sotketaan oliiviöljyä ja sitruunamehua ja granaattihedelmän tiivistemehua ( tummanpunaista, sitä ei nyt ole tässä mukana). Sitten herkuttelemaan! " järjen veit , ja minusta orjan teit, ....."
Paras vielä edessäpäin, nimittäin keittiön siivous; ei ole aivan vähäinen urakka, hihii...ja eikun syömään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti