sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Shorba, maistuu maharadjallekin

Näin talvella on kivaa, kun kattilassa porisee jotain kivan väristä ja hyvää. Esittelen nyt Shorban, joka on kuulemma tyypillinen algerialainen keitto, mutta Intiassa se tunnetaan maharadjallekin kelpaavana ruokana. Joka puolella tämä tunnetaan paikallisena erikoisherkkuna. No, ainakin yhdestä mausteesta tämän version voi tunnistaa Kaksoisvirtain maan keitoksi.
Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen: sipuli pilkotaan ja pehmitetään öljyssä. Kattilaan heitetään noin3 dl punaisia linssejä ja pehmitellään nekin. Sitten 1-2 kourallista pikkuisia makaroneja, lähinnä Raketti- spagetin suuruusluokkaa. Päälle ripotellaan hieman curryä ja normaali eväs, 1 pikkupurkki tomaattipyreetä + isompi tölkki tomaattimurskaa. Vielä noin litra vettä, ja keitellään kypsäksi. Linssit valmistuvat nopeasti, joten tähän mennessä on kulunut vain reilu puoli tuntia. Nyt kaivamme sauvasekoittimen esiin ja sillä surautellaan soppa hieman sileämmäksi. Suolaa tarvitaan maun mukaan ja ehkä curryä määrää kannattaa tarkistaa.
Päälle voi palastella pari leivänkannikkaa.

Jos haluaa tukevamman keiton, pohjaksi keitellään kanaliemi. Jotain kananpaloja kypsennellään kunnes ovat aivan pehmeitä, ja tämä korvaa äsken mainitun noin litran vesimäärän.

Taikasana tässä on sitten musta sitruuna. Raakoja sitruunoita tai limejä poimitaan ja kuivatetaan. Niitä tuodaan Suomen arabikauppoihin esim. Iranista. Koppuraan tehdään pari reikää esim veitsen kärjellä ja laitetaan kiehumaan muiden keittoaineksien sekaan. Kun keitto on valmista, tämän voi onkia kuiville ja puristaa kaiken herkullisen nesteen sisältä. Jos haluaa käyttää sitruunan jauhettuna, on se halkaistava ja kaikki siemenet poistettava, koska ne ovat erityisen kitkeriä. Kokonaisena käytettynä tätä ongelmaa ei ole. Musta sitruuna antaa täyteläisen sitruksen maun myös Shorballe, oli mukana kanaa tai ei.


Kaupassa pari turkkilaista rouvaa ihmetteli mustasitruuna- ostoksiani. Kerroin ( hyvin vakuuttavasti) sen käytöstä. Kassalla myyjäsetä totesi " ei turkkilaiset tästä ymmärrä mitään, mutta irakilaiset
käyttävät sitä kaikkeen".
Shorbaa saadaan näillä ohjeilla valtava annos. Se säilyy hyvin kylmässä ja kulkeutuu pakastimen kautta ongelmitta eväsrasiaan. Olkoon saudien, algerialaisten tai kaukoidän ruhtinaiden ruokaa, tätä syödessä saa niin maha kuin sielu aivan kuninkaallisen riemun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti