sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Salaatteja ja silmänruokaa

Miten salaatti voi olla myös niin kaunista, ettei malta syödä? Vaihtoehtoja on monia.
Jälleen ainekset ovat tavallisia, jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia ja punasipulia. Mukaan voi pilkkoa jotain hedelmää, kuten nektariinia tai viinirypäleitä, hunajamelonia tai mitä vaan.
Päälle puristellaan sitruunasta mehua ja lorautetaan vähän oliiviöljyä kastikkeeksi.Sitten päälle ripotellaan Sumac- jauhetta, jota saa arabikaupoista. Sumakkipensaan kuivattuja marjoja jauheena. Tätä olen ennenkin kehunut...Ja sekoitetaan. Tuloksena on raikas ja ihanan makuinen salaatti, jota voi hyvin syödä myös huomenna , kun tämä ei vetisty.




Erityisen kaunis salaatti tulee, jos saat käsiisi granaattiomenan. Halkaise se ja kaivele kaikki siemenet pois ja sekaan vaan. Hedelmän valkoiset lokerot maistuvat karvailta, joten ne voi jättää pois. Tässä piilee kuitenkin helpotusta vatsavaivaisille. Jos nämä valkoiset osat kuivattaa ja jauhaa,  saa hyvin tehokasta mahalääkettä ( erityisesti mahalaukun vaivat).

Yksi ihanimmista salaateista on tabbouleh.. eli kuvassa oikealla.....Sekin on tunnettu laajalti Lähi- Idässä. Pääaineksina ovat tomaatti, persilja, lehtiselleri, valkosipuli ja paprika. Sekaan voi laittaa hieman keitettyä bulguria tai couscousia. Ihmeitä tekevinä mausteina käytetään oliiviöljyä, sitruunaa ja suolaa ja tuoretta minttua ( jälleen suosittelen arabikaupan kylmäkaappia).  Tämä on niin hyvää, että taju löhtee! Vähän vaaleaa leipää käteen ja tabboulehia päälle.....

Jos sinulla on suuri ilo ja kunnia päästä syömään perheeseen, jossa saat vieraana nauttia taitavien kokkien tarjoilusta,  voit kokea hauskan tilanteen. Kun suomalainen istuu ruokapöytään, kymmenet lautaset ja vadit täynnä herkkuja alkavat pyörryttää, vaikket ole maistanut edes mitään. Kun sitten alat lusikoida keittoja, salaatteja, vaikka mitä pöperöitä, alat vinkua ja huudahdella erilaisia ruuan ylistyslauluja. Pikkuhiljaa koko perhe kerääntyy keittiöön, aidosti hilpeänä hihitellen seuraamaan vieraan ruokailua. Kas kun heille se on ihan tavallista ruokaa...

1 kommentti:

  1. Tosiaan ruokahalua kiinnostava, jopa näin aamuyön tunteinakin...

    VastaaPoista