Mangoldi, lehtijuurikas, on sukua esim. pinaatille, sokerijuurikkaalle ja punajuurelle. Lehdet ovat isoja, jopa 25 cm ja niissä on kova ruoti keskellä. Se kasvaa hyvin Suomessakin ja esim Kotilidessä on tätä hehkutettu
http://kotiliesi.fi/puutarha/nyt-on-aika/mangoldi-ja-lehtikaali-kasvavat-helposti
Mangoldia voi silputa mihin vaan, kuulemma esim Kroatiassa sitä on kaikessa ruuassa. Maku on miellyttävä ja mieto, ei lehtikaalin kovaa rakennetta, eikä mitään kitkeryyttä.
Lehdestä leikataan ruoti pois ja palaset asetellaan päällekkäin. Sitten täyte kuten viininlehtiä täyttäessä ja tiiviisti kattilaan. Oliiviöljyä päälle ja hiljaisella lämmöllä keitetään vajaan tunnin ajan. Tuoreet lehdet kypsyvät nopeasti , toisin kuin säilykepurkin kovat viininlehdet, ja kääryleet hajoavat helposti. Kokki vahtii siis tarkasti ja hellästi valmistumista!
Sipulin makeus sopii täyttämiseen myös loistavasti. Sipuliin leikataan yksi viilto ja keitellään kattilassa noin 10 minuuttia. Sitten kerrokset erotellaan ja täytetään nekin.
Täyte näille on siis yön yli liotettua ( ja hieman pehmennyttä) basmatiriisiä, sipulia, lampaan jauheliha , pari valkosipulin kynttä, raastettua inkivääriä ja sitruunahappoa sekä muita mausteita ( suola, pippuri, valmis Dolma- mausteseos) ym sekä pieni purkki tomaattipyrettä, joka kuuluu oikeastaan kaikkiin irakilaisiin ruokiin.
Ruuan laitto sujuu mukavasti ja hyvin joutuisasti, kun käärimässä on vaikka kaksikin.
Pitää ensi kesänä jostain hommata violetteja tai muun värisiä ja makuisia mangoldinlehtiä, ja kokeilla niitä tähän super- herkulliseen ruokaan!
Veget jättävät jauhelihan pois ja korvaavat sen vaikka soijarouheella, hyvää sekin.
Tässä valmiit kääryleet kattilassa odottamassa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti