tiistai 16. elokuuta 2016

Hummus ja Tabouleh - helpot herkut

Joskus kaipaa vain kevyttä, pientä ja nopeaa syömistä. Näitä on Lähi- idän keittiö täynnä. Tavallisimmin niitä tarjotaan useita erilaisia, vaikka pöytä notkuu muutakin herkkua, salaatteja, keittoja ja vastapaistettuja leipiä.
Tabouleh on bulgurilla / couscousilla ryyditetty tomaatti- yrttisalaatti, johon voi sekoittaa monenlaista hyvää. 2-3 kookasta kypsää tomaattia pilkotaan pieniksi kuutioiksi, mukaan pienitään pari valkosipulin kynttä ( u
seampi, jos haluaa) ja iso kourallinen persiljaa ja minttua. Bulgur valmistetaan pakkauksen ohjeen mukaan ( vaikkapa 1,5 dl ryynejä), jäähdytetään vaikkapa jääkaapissa hetken ja sekoitetaan joukkoon. Mukaan kaadetaan kastike, jossa hyvää oliiviöljyä , sitruuna puristettuna ja hieman mustaapippuria vaikka myllystä.

Muitakin ohjeita on, koska joka puolella on paikallisia reseptejä. Voisi kuvitella, että mieto salaattisipuli, suippopaprika, lehtiselleri tai Jamie Oliverin suosittelema retiisi voisivat tuottaa kivoja sävyjä. Oikealla olevassa kuvassa on muitakin salaatteja. Iso lautasellinen vesimelonin paloja on irakilaisen ruokavalion perusta; niitä syödään lakkaamatta. Nestehukka, vitamiinin tai voiman puute ei vaivaa, kun niitä popsii.
Sitten supernopea alkupala, kasvislisäke, särvin tai välipala eli  hummus.  Kikherneet kaadetaan purkista kuppiin ( tai liotetaan kuivia noin vuorokauden ) , sekaan 2 rkl turkkilaista jogurttia, 1- 2 ruokalusikallista seesamtahnaa eli tahinia ( sisältää suolaa) ja ehkä 1/2 dl sitruunamehua . Suola lisätään maun mukaan. Sauvasekoittimella surrataan sileäksi tahnaksi.

Hummus asetellaan kauniisti lautaselle ja päälle kaadetaan oliiviöljyä ja asetellaan mustia oliiveja ja vaikka paprikaviikset. Lehtipersiljalla saa kaikesta ruuasta hyvännäköistä.
Hummusta saa valmiina säilykkeenä, mutta mahdottoman helppoa on itsekin tehdä.
Lautaselta hummusta voi mättää suuhunsa vaikka vaalean leivän avulla.
Arabikaupoista ( esim Itiksen vieressä iso Antalya market) saa isot kimput minttua, lehtipersilja ja muita yrttejä naurettavaan hintaan.


Jälkiruuaksi voi tehdä Virgin Mohiton, kun mintunlehtiä kerran on. Saahan sinne viinaakin lorauttaa, jos pää kestää, mutta limenpalat, jäät, vähän murskatut mintunlehdet lasiin ja päälle jotain vihreä tee/ limelimppari/ Sprite - mitä nyt sattuu kaupasta löytymään. Jopa on kaunis juoma!

1 kommentti:

  1. Hei!

    Kiitos mielenkiintoisesta ruokablogista. Olen nyt tutustunut irakilaisiin täällä Suomessa ja saanut maistaa monia näistä ruuista. Toivottavasti jatkat blogin päivitystä edelleen :)

    Ilona

    VastaaPoista